SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 22 mai 2017

Aniversările culturale ale lunii mai

În luna mai, seria evenimentelor culturale a debutat cu aniversarea altor mari scriitori din literatura română, precum: George Topîrceanu și George Bacovia.
Printre cei care deschid poarta evenimentelor culturale din această lună se numără și George Topîrceanu, care s-a născut pe 20 martie 1886, la București și a murit în 7 mai 1937, la Iași. Cu acest prilej, sărbătorim 80 de ani de la moartea poetului român, prozatorului, memorialistului și publicistului. Este fiul lui Ion Topîrceanu, meșter cojocar și al Paraschivei, țesătoare de covoare. A avut, de asemenea, două surori: Ralița și Alexandrina. Începe școala primară la București, unde învață timp de doi ani. În 1898, la îndemnul învățătorului Ion Grigorescu, Topîrceanu se înscrie la Liceul ,,Matei Basarab'' din București. Își petrece vacanțele alături de părinți, la Nămăiești, fiind pasionat de drumeții montane și de vânătoare. În 1905, tot la Nămăiești o întâlnește pe Victoria Iuga, cu patru ani mai mare decât el cu care se va și căsători. Prin anul 1906, în iunie susține examenul de absolvire la Liceul ,,Sfântul Sava'', după care se va înscrie la Facultatea de Drept. Doi ani mai târziu, se va înscrie și la Facultatea de Litere pe care n-o va absolvi nici pe aceasta. Din relatările contemporanilor săi aflăm că Topîrceanu era un tânăr mereu pus pe glume și jovial, care ,,cântă până noaptea târziu cu vocea lui frumoasă de tenor liric.'' Publică versuri în revistele ,,Sămănătorul'', ,,Ramuri'', ,,Neamul românesc literar''. În 1912 se împrietenește cu Mihail Sadoveanu care pe atunci era director al Teatrului Național din Iași. În 1916, Topârceanu debutează editorial cu două volume: ,,Balade vesele și triste'', precum și ,,Parodii originale.'' Este laureat al Premiului Național de Poezie. În mai este numit în funcția de director al Teatrului Național de la Chișinău. Începe, totodată, colaborarea la revista ,,Adevărul literar și artistic''. În volumul ,,Balade vesele și triste'' sunt cuprinse pentru prima oară poezii, precum: ,,Rapsodii de primăvară'', ,,Acceleratul'' sau ,,Balada unui greier mic'' și volumul ,,Migdale amare.'' În februarie, Topîrceanu călătorește la Viena alături de Otilia Cazimir. Pe 7 mai se stinge din viață la Iași, bolnav de cancer la ficat. 

Următorul aniversat din această lună este George Bacovia care s-a născut pe 4 septembrie 1881, la Bacău și a murit în 28 mai 1957, la București. Astfel, se sărbătoresc 60 de ani de la moartea poetului simbolist român. Este fiul lui Dimitrie Vasiliu, descendent al unei familii răzășești din preajma Romanului și al Zoiței Vasiliu, fiica pârcălabului Ioan Langa din Păuceștii Romanului. 
Între 1889 - 1894, urmează cursurile Școlii de băieți nr. 1 din orașul natal, Bacău: ,,De acest oraș, de această casă, va spune el la maturitate, îmi sunt legate toate amintirile mele din copilărie, ca și din viața adultă''. De asemenea, Bacovia va urma și gimnaziul ,,Principele Ferdinand'' din Bacău. Este preocupat de gimnastică, patinaj, desen, muzică și literatură. Tot din acești ani, datează și primele sale poezii: ,,Plouă'', ,,Rar'', ,,Sonet'', ,,Tablou de iarnă'', ,,Nevroze'', ,,Și toate''. Între 1903- 1904 urmează doi ani la Facultatea de Drept din București, perioadă în care frecventează cenaclul lui Al. Macedonski, ,,Literatorul'', unde citește din propriile creații. Fiind respins la unele examene, Bacovia se retrage de la Facultate și se reîntoarce în casa părintească din Bacău. În 1907, se înscrie în anul I la Facultatea de Drept din Iași, unde vine doar pentru a-și susține examenele. Obține licența în Drept și se înscrie în baroul avocaților din Bacău, fără însă a o profesa vreodată. Mai târziu, prin 1916 apare volumul de poezii ,,Plumb'', care, de altfel este și volumul său de debut. 
Printre alte poezii publicate se numără și: ,,Stanțe burgheze'', ,,Scântei galbene'', ,,Cu voi ...'', ,,Comedii în fond.''
Se stinge din viață în ziua de 22 mai în locuința sa din București.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu