SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 16 ianuarie 2017

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Mihai Eminescu

15 ianuarie este Ziua Culturii Române şi ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. 
Despre poetul nostru spunem că este blazonul cu care ne mândrim şi ne identificăm, sub a cărui genialitate şi unicitate ne adăpostim atunci când cursul istoriei ne face să ne întrebăm care mai este pulsul culturii naţionale. 
Am asociat zilei în care s-a născut cultura naţională ca întreg.
Dacă Eminescu a polemizat pe tema identităţii naţionale, a valorilor şi  a culturii, noi toţi ne exprimăm cu voluptate opiniile. 
Dacă el a construit un monument de dragoste de neam şi versuri Naţiunii şi acestui Pământ străjuit de Carpaţi, Dunăre şi Mare, noi încercăm să-i ducem mai departe moştenirea, ne hrănim generaţiile tinere cu poezia lui şi-i închinăm anual două zile de "aduceri aminte" în care ne exprimăm recunoştinţa pentru ocazia pe care opera lui ne-o oferă: de a ne regăsi identitatea în jurul câtorva trăsături perene ale românismului.
Comunicatul Academiei Române din această zi reafirmă scopul culturii naţionale: păstrarea şi cultivarea identităţii românilor. 
Nevoia de a ne asigura că identitatea noastră încorporează exact acele valori, opere, oameni sau istorii reprezentative pentru noi ca naţiune a condus, printre alte acţiuni, la demararea unei campanii de selectare dintr-o listă de personalităţi a celor mai mari 10 români ai tuturor timpurilor (în anul 2006). Mihai Eminescu este al treilea în acest clasament, după Ştefan cel Mare şi Carol I. 
Astfel, din partea superioară a clasamentului, aflăm că iubirea de ţară, spiritualitatea ortodoxă, dorinţa de a avea un stat puternic şi o cultură de talie universală sunt aspiraţiile care îi definesc într-o foarte mare măsură pe români. Toţi cei care şi-au adus contribuţia la materializarea acestor aspiraţii au devenit exponenţi ai identităţii noastre şi au adunat în jurul lor importante energii creatoare. Ei sunt gânditori, oameni de știință şi inventatori geniali, deţinători de premii Nobel, deschizători de drumuri în diferite domenii, dar şi oameni obişnuiţi capabili de fapte mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu