SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 11 ianuarie 2017

11 Ianuarie - Ziua Mondială a cuvântului "Mulţumesc"


Astăzi este sărbătorit la nivel internaţional (şi va continua să fie sărbătorit în săptămâna care urmează) un cuvânt care exprimă recunoştinţa şi politeţea, cuvântul  "mulţumesc".
Folosesc această ocazie pentru a vă mulţumi tuturor, cititorilor şi colaboratorilor noştri, pentru că primiţi Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor şi Secţia Împrumut pentru copii şi tineret în viaţa dvs. prin oferta de carte şi evenimentele şi programele culturale organizate.
Vă mulţumim şi pentru interesul acordat cărţii în toate formele ei. Imi face plăcere să afirm că avem, totuşi, în ciuda numeroaselor alarme care se trag cu privire la rata analfabetismului funcţional sau referitoare la adicţia de gadgeturi şi noua tehnologie, o generaţie tânără care citeşte. Avându-i drept mentori în acest domeniu pe părinţi şi bunici, pe învăţători şi profesori, pe prietenii şi fraţii mai mari, copiii şi tinerii împrumută cărţi din varii sfere de interes, de la beletristica şi literatura pentru copii tradiţională şi contemporană la istorie, biologie, geografie, artă sau matematică.
De asemenea, vă mulţumesc pentru prezenţa activă pe blogul nostru, evidenţiată de numărul mare de vizualizări.
Sărbătorirea zilei cuvântului "mulţumesc" a început în anul 1994. Oameni obişnuiţi, sociologi sau psihologi, toţi susţin importanţa desfăşurării relaţiilor interumane sub marca politeţii. Puterea cuvintelor este semnalată şi în context şcolar sau familial, unde o anumită etichetă asociată în mod repetat unei persoane poate influenţa decisiv devenirea pe termen lung a acesteia, cu consecinţe importante la nivelul stimei de sine.
În mediul psihologiei motivaţionale şi în experimentele lui Masaru Emoto este relevată puterea recunoştinţei, în primul rând pentru că exprimarea recunoştinţei este însoţită de o eliberare de energie pozitivă care poate modela relaţia dintre oameni, iar în al doilea caz s-a observat că apa a cristalizat în cele mai armonioase şi frumoase forme atunci când a fost expusă acţiunii cuvintelor iubire şi recunoştinţă.
Aşa că, dragi prieteni, să nu ezităm să apreciem orice lucru care ni se întâmplă şi să folosim cuvântul "mulţumesc", chiar şi în situaţiile mai puţin formale sau mai puţin fericite.
Vă împărtăşesc o astfel de experienţă: două tinere surori arestate în vremea celui de-al Doilea Război Mondial se găseau într-un lagăr, într-o celulă plină cu purici, unde cei deţinuţi erau groaznic chinuiţi de aceşti paraziţi. Una dintre ele se arăta foarte revoltată pe situaţie, în timp ce cealaltă mulţumea lui Dumnezeu pentru tot, inclusiv pentru purici. S-a dovedit, în timpul unei razii a gardienilor, când multe deţinute cădeau victime furiei acestora, că celula celor două surori a fost ocolită şi, deci, că până şi greul încercărilor poate fi un motiv de mulţumire.
Vă mulţumim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu