SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 29 noiembrie 2016

1 Decembrie - Ziua Națională a României

Semnificația zilei de 1 Decembrie este pentru români foarte importantă. Ea reprezintă lupta românilor transilvăneni pentru Unitatea Națională, marcând totodată momentul creării României Mari. Așa cum zicea și un mare istoric român, Florin Constantiniu, ,,Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale constă în fapta istorică a întregii națiuni unite române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit.''
Prin urmare, Unirea a fost de-a ,,lungul veacurilor, visul de aur al poporului român și ,,cheia de boltă a României, ca stat întreg, suveran și independent, unitar și indivizibil.'' Mircea cel Bătrân, ,,principele cel mai puternic și mai viteaz'' din secolul al XIV-lea, a vrut alianță cu Transilvania și Moldova, ca să-i poată înfrunta pe cotropitorii otomani sau tătari. Ștefan Vodă cel Mare, asemănat de popor cu ,,mîndrul soare'', a încercat de multe ori să unească pe români întru apărarea libertății lor. Mergând pe urma lor, Mihai Viteazul a înfăptuit Unirea de la 1600. El, ,,marele, neînfricatul leu al Răsăritului'', a fost șoimul care s-a putut numi, cu mândrie, domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei. Așa a devenit modelul și simbolul luptei pentru unitatea și libertatea română. Ideea de Unire s-a înscris, cu slovă de foc, în programul Revoluției de la 1848, acea ,,furtună a mântuirii'', care a netezit calea spre înfăptuirea Unirii din 24 ianuarie 1859. Atunci, Moldova și Țara Românească s-au îmbrățișat frățește, au șters hotarul de la Milcov și au format România. În fruntea luptei pentru desăvârșirea unității naționale românești s-au aflat românii de pretutindeni: Vasile Goldiș, Nicolae Iorga, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Traian Vuia, Octavian Goga și mulți alții. 
Așadar, se poate spune că în istoria poporului român, ziua de 1 Decembrie 1918 a fost o zi epocală. O zi de luptă revoluționară a maselor populare din întreaga Transilvanie, din întreaga Românie. O zi de luptă și de biruință. O zi de sărbătoare: sărbătoarea împlinirii marelui ideal național. O zi a adevăratei și desăvârșitei Uniri românești. Întregul popor român a fremătat de bucurie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu