SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 26 octombrie 2016

Halloween - origine, tradiție și obiceiuri

Originea sărbătorii, tradiții și obiceiuri

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată azi de multe popoare din lumea occidentală, răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din SUA. De-a lungul secolelor, această sărbătoare s-a răspândit și la alte civilizații. Astfel, în Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celți era festivalul Samhain, iar la creștini era Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Vechii celți credeau că, în acea zi, spiritele rele își făceau apariția. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. De asemenea, în Scoția, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb, cu fețele acoperite sau înnegrite. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, numită Sărbătoarea Tuturor Sfinților, așa-numita ,,Hallowmas’’ sau ,,All Hallows’’. Cu această ocazie, copiii erau mascați în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfricoșătoare și colindă din casă în casă, întrebând ,,Trick or Treat’’ (Păcăleală sau Dulciuri).

Referitor la tradiții și obiceiuri, sculptarea dovleacului, acel ,,jack-o’-lantern’’, provine din obiceiul de modelare a unor napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu.
Costumele de Halloween înfățișează figuri supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli.
Totodată, imaginile specifice acestei sărbători provin din obiceiurile naționale, din operele literare de ficțiune gotică și horror sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein, Dracula, Mumia, etc. Elemente ale toamnei, cum ar fi: dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente în casele celor care sărbătoresc Halloween-ul.
Dintre temele folosite de copii în compunerile lor despre  Halloween, se numără și tema morții. răului și ocultului, sau monștri legendari.
Culorile reprezentative care definesc această sărbătoare sunt: portocaliul și negrul
De Halloween sau ,,Mischef Night’’, în unele părți ale Regatului Unit oamenii obișnuiesc să-și scoată ușile din balamale. Legenda spune că pentru a fi feriți de spiritele rele, ușa ar trebui aruncată într-un iaz.

Mâncăruri asociate  Halloween-ului:
·      *  Barmbrack (o prăjitură ușoară cu fructe, în care era introdus un inel, o monedă sau alte ,,surprize’’ , Irlanda)
·       * Caramele (Marea Britanie)
·       * Măr caramelizat/glazurat (Marea Britanie și Irlanda)
·       * Porumb caramelizat
·       * Colcannon (Irlanda)
·       * Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, etc.
·       * Dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac
·       * Semințe de dovleac prăjite
·       * Porumb dulce prăjit
·       *   Prăjituri Soul   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu