SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 8 iulie 2016

Ziua Mondiala a Ciocolatei

Pe data de 11 iulie sărbătorim cu mic, cu mare ,,Ziua Mondială a Cicocolatei''. Astfel, 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franța. 
Ciocolata este o bucată ruptă din rai de care nu te mai poți sătura odată ce i-ai simțit gustul. De asemenea, scriitorul britanic Roald Dahl, atât de îndrăgit de copii, pomenește de acest delicios ingredient în una din cărțile sale ,,Charlie și fabrica de ciocolată''. 
În continuare am să vă prezint câteva date legate de istoria ciocolatei. Prin urmare, istoria ei își are încputurile în urmă cu 2000 de ani, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea ciocolatei provine din limba aztecilor de la ,,chocolatl'' (,,xococ'' - amar și ,,atl'' - apă). Ciocolata s-a consumat pentru prima oară în 1674, sub formă de rulouri și prăjituri. 
În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventata o mașină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao. Așadar, în anul 1874, Fry & Sons a început să comercializeze ,,ciocolată delicioasă de mâncat'', despre care se spune că ar fi fost prima tabletă de ciocolată. 
În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial. 
Totodată, denumirea științifică a arborelui de cacao este Theobroma Cacao, termenul grecesc pentru ,,mâncarea zeilor''. 

Curiozități despre ciocolată

* cea mai mare bucată de ciocolată din lume a cântărit 5792 kg;
* ciocolata amăruie consumată zilnic, reduce cu 33% riscul apariției unei boli de inimă;
* un baton obișnuit de ciocolată conține în medie 8 bucăți de insecte;
* în practică, ciocolata a fost descoperită de mayași și pentru 90% din conținutul ei a fost consumat în stare lichidă;
* ciocolata poate îmbolnăvi câinii și îi poate chiar ucide;
* pe lângă ciocolata cu lapte, albă și neagră, există și un sortiment de ciocolată blondă;
* ciocolata conține cafeină, iar cele mai multe batoane au în jur de 10 gr de cafeină, însă ciocolata amăruie poate conține această substanță într-o cantitate egală cu cea din Coca-Cola;
* în timpul unui studiu realizat în Londra, în anul 2004, s-a descoperit faptul că aproape 70% din oameni și-ar spune unele dintre parolele folosite la telefon sau la PC pentru un baton de ciocolată


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu