SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 12 aprilie 2016

Aniversările culturale ale lunii aprilie

Luna aprilie încheie seria aniversărilor culturale cu alți mari scriitori din literatura română și universală: Mircea Eliade, Daniel Defoe și Ion Heliade Rădulescu.

Mircea Eliade s-a născut în 13 martie 1907, la București și a decedat în 22 aprilie 1986, la Chicago. A fost un mare istoric, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. A fost fiul lui Gh. Eliade și al Jeanei, născută Vasilescu. Eliade, după terminarea învățământului primar, devine elev al Colegiului ,,Spiru Haret''. Este interesat de științele naturii și chimie, dar este preocupat în mod deosebit de practicile yoga, de ocultism. La 20 noiembrie 1928, Eliade pleacă în India, trăiește în Calcutta, iar aici o întâlnește pe Maitreyi. 
     Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 articole și recenzii. Opera sa cuprinde: ,,Romanul adolescentului miop'', ,,Isabel și apele diavolului'', ,,Maitreyi'', ,,Întoarcerea din rai'', ,,Șarpele'', ,,Domnișoara Cristina'', ,,Nuntă în cer'', ,,Noaptea de Sânziene''. Este totodată membru post-mortem al Academiei Române.
       În ultimii ani ai vieții sale, Eliade a continuat să lucreze, editând cele 18 volume de Enciclopedia Religiilor. A murit la vârsa de 79 de ani, la Chicago, unde a fost incinerat la Capela Rockfeller din Hyde Park.

                                                                        *

Daniel Defoe s-a născut în 13 septembrie 1660, la Londra și a decedat pe 24 aprilie 1731, la Londra, fiind fiul unui măcelar. S-a ocupat cu negustoria, apoi cu politica, pentru ca în final să se dedice scrisului. Jurnalist și scriitor englez, Daniel Defoe este cunoscut publicului mai ales datorită capodoperei sale ,,Robinson Crusoe'', o fascinantă poveste despre naufragiul și supraviețuirea pe o insulă pustie a unui tânăr englez. 
     Opera sa cuprinde peste 80 de volume, mai importante fiind: ,,Memoriile unui cavaler'', ,,Noua călătorie împrejurul globului'', ,,Viața și aventurile lui Duncan Campbell'', ,,Desăvârșitul negustor englez''.  A mai scris: Căpitanul Singleton'', ,,Jurnal din anul ciumei'', pamflete și articole în care se arată preocupat de morala individuală și socială. 
         De asemenea, Defoe este considerat, împreună cu Samuel Richardson, unul dintre fondatorii romanului englez. Defoe a impresionat prin realism, umor, idei puternice, personaje bine conturate și vaste cunoștințe despre viață, moravuri și oameni.


                                               *

Ion Heliade Rădulescu s-a născut la 6 ianuarie 1802, la Târgoviște și a decedat pe 27 aprilie 1872, la București. Era fiul polcovnicului Ilie Rădulescu și al Eufrosinei, născută Danielopol. A fost un scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române. Se pregătea în particular cu dascălul Alexe, de la care va învăța limba greacă, iar mai târziu va urma cursurile Școlii grecești de la Schitu Măgureanu. Aici i se va spune pentru prima dată ,,Eliad'' sau ,,Eliade'' (numele grecizat al tatălui), nume cu care se va semna multă vreme. Nefiind de acord cu atitudinea grecilor față de români, Heliade s-a transferat la școala românească de la Liceul ,,Sf. Sava'', condusă de Gh. Lazăr. 
După retragerea lui Gh. Lazăr, Heliade Rădulescu preia ștafeta și conduce această școală românească, printre elevii săi numărându-se Cezar Bolliac și Ion Ghica. Mai târziu, în 1829 Heliade editează primul ziar apărut în Țara Românească Curierul românesc. El mai traduce și publică ,,Din scrierile lui Lord Byron'', editează ,,Gazeta Teatrului Național''. Apare primul volum de scrieri ,,Culegere din scrierile lui I. Eliad de proze și poezie''. 
     Totodată, realizează prima traducere în limba română a operei lui Cervantes: ,,Don Juan de la Mancha''.
    În 1843, scrie capodopera sa poetică ,,Zburătorul''. Va participa la toate acțiunile din timpul revoluției de la 1848, redactând ,,Proclamația de la Izlaz''. 
În 1870, Heliade publică ,,Principii de ortografie română''. În 1872, 27 aprilie, la București Heliade Rădulescu va înceta din viață. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu