SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

luni, 18 aprilie 2016

15 aprilie - Ziua internațională a Culturii

     Pe 15 aprilie 1935 se semnează Pactul Păcii, un act menit să pună bazele unei colaborări internaționale în domeniul protejării patrimoniul cultural al umanităţii. Începând cu 1998 această zi a devenit ziua internaţională a culturii.
    Despre cultură se pot spune multe lucruri. Ea înglobează forța studiului și norocul moștenirii genetice, experienţa provenită din practică şi sclipirea de geniu, hazardul şi perseverenţa, realizările tehnico-stiințifice şi operele de artă, trecutul, prezentul şi viitorul. Cultura se alimentează din cunoaștere, din viaţă, din tot ceea ce potențează valoarea naturii umane.
    Teoreticienii culturii apreciază că nu există graniţe când vorbim despre valoare culturală. Există însă încărcături culturale diferite sub raport spaţial şi temporal.
    Ce bine că suntem liberi să explorăm!
   Cultura este parte a sistemului social, politic și economic în care se dezvoltă şi nu cred că şi-ar putea împlini menirea dacă nu și-ar păstra mobilitatea, dinamismul. Care ar fi menirea culturii? Pe scurt, cultura ar trebui să ne facă mai buni, mai înţelepţi, mai informaţi, mai puternici și mai vizionari, să ne ţină vie curiozitatea, dorinţa de cunoaştere, compasiunea, pasiunea pentru bine (a face bine) şi frumos, dragostea de viață.
      Am lansat o întrebare deschisă: ”Ce mai înseamnă cultura pentru noi?” în spațiul bibliotecii. Le mulțumesc celor care și-au exprimat opiniile. Le mulțumesc și pentru că în ele am găsit lucruri care m-au inspirat.
    ”Cultura este libertate, curaj, putere, pricepere și inteligență, dor după fericire”, ”temelia societății democratice consolidate”, ”cunoaștere, curiozitate, bun simț, recunoștință, armonie”, ”e precum un spectacol care te prinde și te surprinde”, este ”self-awarness”, ”cultura înseamnă și bun simț”.
      ”Cultura este respectarea drepturilor și realizărilor omului”.
     ”Nivelul culturii generale a nației nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul și munca umplu neajunsurile”. (M. Eminescu)
      ”La mulți ani, dragă Cultură! Să trăiești și să ai parte de cât mai mulți oameni culți!”
       Avem atâta nevoie de tine!
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu