SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 8 martie 2016

Aniversările culturale ale lunii martie

În această lună am început seria aniversărilor cu o zi ce marchează începutul primăverii, renașterea naturii, bucuria viețuitoarelor și trezirea la viață a plantelor. În calendarul romanilor, ziua de 1 Martie era închinată zeului Marte, patronul forțelor naturii, al primăverii si al agriculturii. În prima zi a lunii martie, femeile si copiii poartă mărțisorul, podoaba cu șnur alb-rosu, care reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. 
 O altă zi specială este cea de 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, a mamelor din întreaga lume. Mama, ființa cea mai dragă de pe întreg pământul est cuvântul magic pe care l-am rostit pentru prima dată, este ca o caldă adiere de vară. Mama întruchipează dragostea nesfârșită, căldura și zâmbetul, bunătatea și iertarea, povața și exemplul. Mama este îngerul din cer trimis de Dumnezeu să ne ocrotească, să ne fie alături în toate momentele grele ale vieții, să ne iubească necondiționat, să ne ofere o educație aleasă. Ea este tot ceea ce avem și vom avea, viitorul, prezentul și trecutul i-l datorăm mamei, celui mai bun prieten pe care-l vom avea alături mereu. Mama este totodată un izvor cu apă cristalină ce-ți potolește setea.

Tot în această lună, pe data de 8 martie aniversăm 55 de ani de la moartea scriitorului, preotului, profesorului de teologie Gala Galaction. 
Gala Galaction s-a născut pe 16 aprilie la Didești și a murit pe 8 martie în București. Este fiul arendașului Grigore Pișculescu și al Chiriachiei, fiică de preot. A urmat Liceul ,,Sf. Sava'', din București. De asemenea, și-a început activitatea lietrară ca redactor la revista ,,Zig-Zag''. Urmează mai apoi Facultatea de Litere și Filosofie, dar o bandonează urmând Facultatea de Teologie.
Opera sa curpinde: ,,Bisericuța din Răzoare'', ,,Răboj pe bradul verde'', ,,De la noi la Cladova'', ,,Papucii lui Mahmud'' , ,,Doctorul Taifun'', ,,La răspântie de veacuri'' și altele.

Un alt sărbătorit al acestei luni este Cezar Petrescu. S-a născut pe 1 decembrie la Cotnari, Iași și a murit pe 9 martie, la București. A fost un mare romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la revistele ,,Adevărul'', ,,Dimineața'', ,,Bucovina''. Este cunoscut, totodată, ca unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut. Se afirmă și ca romancier în romanul ,,Întunecare''. Obține și două premii - Premiul Național pentru Literatură în 1931 și Premiul de Stat pentru Dramaturgie în 1952.
Opera sa cuprinde cca 70 de volume - romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică.
Din literatura pentru copii fac parte: ,,Fram, ursul polar'', ,,Cocârț și bomba atomică'', ,,Pif-Paf-Puf'', ,,Omul de zăpadă'', ,,Iliuță copil'', ,,Neghiniță''.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu