SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 29 martie 2016

Aniversări culturale

Seria aniversărilor culturale ale lunii martie continuă cu alte două mari personalități din cultura română: Iosif Vulcan și Ion Pillat.

Iosif Vulcan s-a născut  la 31 martie 1841, Holod, Bihor  și a decedat la 8 septembrie 1907, Oradea. A fost un publicist şi scriitor român, animator cultural, membru al Academiei  Române. S-a născut într-o veche familie greco-catolică.Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, întemeietorul şcolii de la Beiuş, care azi îi poartă numele. Studiile primare le urmează în comuna Leta-Mare, unde se mută cu familia în 1844. 

              Din 1851 urmează liceul la Gimnaziul Premonstratens. La sfatul tatălui său, se înscrie la facultatea de drept a Universităţii din Budapesta. Cariera de avocat nu-l atrage prea tare, deorece îndrăgea literatura. Astfel, în luna iunie a anului 1865, Iosif Vulcan pune temeliile unei reviste, cu numele Familia, a cărei program era de a răspândi cultura română în Transilvania.
În februarie 1866, Iosif Vulcan primeşte la sediul redacţiei, de la un privatist de la Gimanziul din Cernăuţi, o scrisoare însoţită de o poezie, ”De-aş avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permiţându-şi însă o modificare, anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv Iosif Vulcan este considerat "naşul literar" al celui mai important poet român.
              Fondatorul revistei Familia a scris poezii (”Lira mea”, 1882), piese de teatru (”Ştefan Vodă cel Tânăr”, ”Gărgăunii Dragostei”, ”Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică (”Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane şi traduceri. La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viaţă şi este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.

             În anul 1965, cu prilejul organizării festivităţilor de aniversare a unui veac de la apariţia revistei Familia, în Oradea a fost inaugurat Muzeul memorial ”Iosif Vulcan". Este situat în centrul oraşului, strada cu acelaşi nume, foarte aproape de malul Crişului Repede, de care îl desparte doar un mic parc, în care se află şi statuia marelui cărturar român. Clădirea a fost construită pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, fără etaj, doar cu un subsol boltit.


                                                                           *

Un alt reprezentant de seamă al culturii românești ce face parte din seria aniversărilor culturale din luna martie este Ion Pillat. Ion Pillat s-a născut la 31 martie 1891, la București și a decedat la 17 aprilie 1945. Fiu de moșier, Pillat și-a petrecut primii ani ai copilăriei pe moșia bunicului său, un cunoscut politician Ion Brătianu, evocat adesea în poeme din volumul ,,Pe Argeș în sus'', precum: ,,Bunicul'', ,,Bunica'', ,,Aci sosi pe vremuri'', sau ,,Ochelarii bunicului''. Mai târziu, Pillat s-a înscris la Facultatea de la Sorbona unde a studiat istoria și geografia, dar a urmat în paralel și dreptul. 
        În 1916, a editat volumul ,,Plumb'', al lui George Bacovia. În 1921 a apărut, sub îngrijirea sa, volumul ,,Poezia toamnei'', o antologie din versurile poeților români care au cântat anotimpul toamna. 
         În 1925, a publicat volumul ,,Satul meu'' și a scos împreună cu Perpessicius ,,Antologia poeților de azi''. A mai publicat ,,Poeme într-un vers'', influențate de haiku și tehnica poemelor într-un vers din literatura chineză și japoneză. 
                    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu