SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

joi, 14 ianuarie 2016

Invitație în Fantastic

     Din seria ”Roman SF” vă invit să citiți o carte apărută inițial în 1897 sub titlul ”The Invisible Man”, operă a scriitorului englez Herbert George Wells, cunoscut pentru scrierile sale de ficțiune. Cărți precum ”Mașina timpului”, ”Războiul lumilor” sau ”Omul invizibil” l-au apropiat de sufletul cititorilor genului fantastic, dar și de anvergura lui Jules Verne.
      Acest roman este construit în jurul stabilirii într-un mic sat englezesc a unui personaj ciudat, un bărbat care se ascunde cât poate de mult sub haine, dar și sub ironii și răutăți, pe care le împarte celor din jur fără ocol. Replicile sale tăioase generează, alături de întâmplările în sine, foarte mult umor.
     Griffin, căci așa se numește omul devenit invizibil, este un tânăr cercetător care a experimentat pe sine unele descoperiri în domeniul fizicii pe care le făcuse. Rămas fără bani și cu poliția pe urmele lui, se refugiază la hanul dnei Hall, dar stârnește curiozitatea și teama întregii comunități. Se plimbă înfofolit pe drumuri lăturalnice, trântește uși în nas și urlă deranjat la fiecare încercare a oamenilor de-a se apropia, fură și lovește. Pare stăpânit de multă ură și decis să instaureze un regim de teroare.
     Până la finalul romanului va da mult de furcă urmăritorilor săi, însă, atunci când este prins, este linșat de mulțime și prin moarte, devine din nou vizibil.
     Așadar, iată unul dintre planurile de transformare posibilă a vieții, despre care vorbea Wells atunci când își definea opera:
      ”În toate cărțile pe care le-am scris - am uitat numărul lor exact - nu e vorba decât despre transformările posibile ale vieții sau despre oameni care elaborează astfel de planuri pentru a o transforma. Niciodată nu m-am mulțumit să descriu viața.”
    
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu