SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 29 ianuarie 2016

Aniversările culturale ale lunii ianuarie

Începând cu anul 2016, în luna ianuarie, au avut loc o serie de aniversări culturale, printre care țin să menționez următoarele personalități marcante ale literaturii române și universale: Agatha Christie, Jack London, Mihai Eminescu, Alan Alexander Milne. Astfel, pe data de 12 ianuarie, secția copii și tineret a Bibliotecii Județene ,,Gh. Șincai'', a organizat o expoziție dedicată unei mari scriitoare engleze de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste, Agatha Mary Clarissa, cunoscută și sub pseudonimul Mary Westmacott, născută la Devon, Anglia și decedată la Wallingfort.   
                      
Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită ,,Regina Crimei''. Iată câteva din romanele care au făcut-o celebră: ,,Crăciunul lui Poirot'', ,,Crima din Orient Expres'', ,,Crima din Mesopotamia'', ,,Crima pe terenul de golf'', ,,Cadavrul din bibliotecă'', ,,Ceasurile'', ,,Chiparosul trist'', ,,Oglinda spartă'', ,,Pericol la End House'', ,,Petrecerea de Halloween'', ,,Triunghiul etern'', ,,Zece negri mititei'', etc.
                                    *                                                                                                   
Un alt scriitor consacrat al acestei perioade este și Jack London, cu pseudonimul John Griffith Chaney, născut în San Francisco și decedat în California. John Griffith Chaney este fiul Annei Wellman și al astronomului William Mike Chaney. Familia scriitorului trăiește în ,,san Francisco Bay Area'', în condiții sărace, toate încercările familiei de a se îmbogăți în Oakland California se soldează cu un eșec. Astfel, condițiile grele trăite în copilărie vor determina mai târziu vederile socialiste ale sale. Jack London a scris mai mult de 50 de cărți în cei 40 de ani de existență, operele sale constituind baza creării unor filme, desene animate și alte lucrări artistice.
Opera sa are ca subiect existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire. O mare parte din romanele sale pentru tineret se referă la căutătorii de aur din Klondike, Alaska sau la călătorii pe mare. 
Prin urmare, Jack London se remarcă prin opere precum: ,,Chemarea străbunilor'', ,,Lupul de mare'', ,,Col'alb'',
,,Croazieră cu Snark'', ,,Pui de lup '', ,,Dragoste de viață'',
,,Mihail, cîine de circ'', ,,Aventuri în Alaska'', ,,Fiul lupului'',
,,Înainte de Adam'' ,,Rătăcitor printre stele'' și altele.
                                                             *
Tot în această perioadă, secția copii și tineret a organizat, pe lângă premierea la concursul ,,Crăciunașul''  și surprizele pregătite copiilor de ,,Oradea Shopping City'', un program literar artistic dedicat marelui poet, prozator și publicist român, Mihai Eminescu, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la nașterea lui. De asemenea, am organizat și o expoziție tematică privind aspecte din viața și opera marelui scriitor.
Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani la 15 ianuarie 1850. Este al șaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Își petrece copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu (,,Fiind băiet, păduri cutreieram'' sau ,,O, rămâi''). La 12 ianuarie, debutează cu poezia „La mormantul lui Aron Pumnul” într-o broșură „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști''. La 25 februarie publică în „Familia din Pesta”, cu numele schimbat de Iosif Vulcan în Mihai Eminescu, poezia „De-aș avea”. Mai târziu, urmează în continuare cursuri de filosofie, istorie si economie politica la Universitatea din Berlin. 
 Opera sa vastă cuprinde trei mari teme: natura, dragostea și istoria. Natura este una tipic romantică. Ea apare sub două înfățișări principale.
Dragostea apare în poezia eminesciană ca o formă de a participa la viața lumii, a universului. 
Istoria, o altă temă fundamentală în poezia lui Eminescu, este locul schimbărilor, fapt pentru care ea se-nfățișează poetului ca o expresie a strădaniei omului de a schimba destinul rău, Această strădanie este însoțită de satisfacții, dar și de nemulțumiri profunde, ce generează uneori sentimentul zădărniciei. 
Opera sa cuprinde poezii, proză, basme, romane. Operele cele mai reprezentative ale poetului sunt următoarele: ,,Luceafărul'', ,,Epigonii'', ,,Lacul'', ,,Sara pe deal'', ,,Dorința'', ,,Revedere'', ,,La steaua'', ,,O, rămâi'', ,,Ce te legeni?'', ,,Călin (file din poveste)'', ,,Scrisorea I'', ,,Scrisoarea II'', ,,Scrisoarea III'', ,,Scrisoarea IV', ,,Scrisoarea V'', ,,La mijloc de codru'', ,,Glossă'', ,,Floare albastră'', ,,Sărmanul Dionis'', ,,Povestea codrului'', ,,Freamăt de codru'', ,,Mai am un singur dor'', ,,Somnoroase păsărele'', ,,Pe lângă plopii fără soț'', ,,Și dacă ...'', ,,Făt-Frumos din lacrimă'', ,,Crăiasa din povești'', ,,Cezara'', etc.
*
Tot în această lună, pe data de 24 ianuarie am sărbătorit 157 de ani de la ,,Unirea Principatelor Române'' (1859), eveniment ce a fost marcat de secția copii printr-o expoziție aniversară. Înainte, însă, de a vedea și expoziția dedicată acestei mari sărbători, vă prezint câteva aspecte referitoare la acest eveniment. Așadar, la 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. 

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. 
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.
                                                               *
 Un alt sărbătorit al acestei luni este Alan Alexander Milne, scriitor englez cunoscut pentru crearea simpaticului ursuleț Winnie-the-Pooh, cu această ocazie am organizat și o expoziție aniversară. Fiul unui profesor scoțian, Milne a studiat la Westminster School, și apoi, a urmat cursurile de matematică ale Universității Cambridge. De mic și-a manifestat un interes deosebit față de literatură, astfel încât la 24 de ani, ajunge redactor la revista ,,Punch''. După primul război mondial, la care participă ca ofițer de transmisiuni, Milne se consacră literaturii, scriind piese de teatru, romane, literatură umoristică și autobiografică. 
Marele succes și recunoșterea internațională i-o aduce însă literatura pentru copii: versurilor dedicate fiului său, strînse în volumele ,,When We Were Very Young și ,,Now We Are Six'', li s-au adăugat povestirile avîndu-l ca personaj principal pe Ursulețul Winnie ce au făcut înconjurul lumii, desfătând generații de copii dar, în egală măsură, și de părinți. ,,Winnie-the-Pooh'' și ,,The House at Pooh Corner'' sunt cărți în care umorul, ironia blândă și farmecul povestirii sporite de minunatele ilustrații ale lui E. H. Shepard, creează un univers de o mare candoare și gingășie, întru totul memorabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu