SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 11 februarie 2014

Ziua Îndrăgostiţilor - origine, semnificaţii

Valentine's Day, echivalentul în română a Sărbătorii Dragostei (Dragobetele) este o sărbătoare care devine tot mai populară şi la noi în ţară. Această sărbătoare îşi are originea în antichitate, numele ei fiind asociat cu cel al preotului roman, pe nume Valentin, cel care a fost martirizat în timpul persecuţiei lui Claudius al II-lea. Astfel, legenda spune că împăratul Claudius al II-lea a interzis logodnele şi nunţile, deoarece bărbaţii refuzau să se înroleze pentru a nu-şi părăsi soţiile. 
Preotul, însă, nu s-a conformat şi a cununat în secret perechile care voiau să se căsătorească. Când împăratul a aflat ce făcea preotul, l-a pedepsit întemniţându-l. Valentin a murit ca martir în închisoare la data de 14 februarie. Întemniţat fiind, părintele Valentin trimitea mesaje prietenilor spunându-le: ,,Amintiţi-vă de Valentin'' şi ,,Vă iubesc''. De aceea, sărbătoarea este dedicată iubirii sincere, dragostei adevărate, care trece peste greutăţile vieţii, peste orice obstacole. 

Valentine's Day: Tradiţii şi obiceiuri
În Marea Britanie se sărbătoreşte prin oferirea de flori, cadouri, felicitări. În Ţara Galilor se oferă linguri de lemn sculptate sub formă de inimă, dar şi inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificaţia: ,,Tu îmi deschizi inima.''
În Franţa există o tradiţie: persoanele necăsătorite, tinere şi nu numai, ieşeau la ferestre şi îşi alegeau ,,jumătatea''. Dacă bărbatul nu era cucerit de femeia care-l strigase, o abandona.
De asemenea, danezii trimit ghiocei presăraţi persoanelor dragi. Unii bărbaţi scriau o scrisoare cu câteva versuri de dragoste, pe care nu o semnau. Astfel, dacă femeia care primea scrisoarea ghicea prenumele, era recompensată cu un ou de Paşte, anul următor.
În Scoţia, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită cu un festival la care participă un număr egal de femei şi bărbaţi necăsătoriţi, iar fiecare îşi scrie numele pe un bileţel. Ulterior, câte o femeie extrage un bileţel din pălăria cu numele bărbaţilor şi invers. Cei prezenţi formează perechi, se dăruiesc cadouri, se dansează, iar la final unele cupluri chiar se căsătoresc. 
În România, sărbătoarea tradiţională care celebrează dragostea este Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea Dragostei sau ziua îndrăgostiţilor la români era văzută ca fiind una de bun augur, deoarece se credea că aduce gospodarilor un an mai îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate. 


Sursa: http://www.realitatea.net/valentine-s-day-de-unde-vine-ziua-indragosti-ilor-i-ce-inseamna-de-ce-a-prins-in-romania_1113029.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu