SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 12 februarie 2013

Ziua iubirii

Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor şi, în cinstea lui, în Statele Unite şi mai nou şi în statele europene, se organizează numeroase petreceri şi evenimente. Despre Sfântul Valentin circulă mai multe legende, iar în calendarul ortodox sunt însemnaţi mai mulţi sfinţi cu acest nume, celebrităţi pe tot parcursul anului. Una dintre cele mai cunoscute este aceea că, în Roma, în secolul III, trăia un preot pe nume Valentin. În acea perioadă, împăratul roman Claudius al II-lea a văzut că soldaţii romani neînsuraţi erau mai eficienţi decât cei care aveau familie. De aceea, a scos în afara legii căsătoria tinerilor care erau luaţi în armată. Preotul Valentin nu a ţinut seamă de această lege şi a continuat să oficieze în secret căsătorii. Când a fost descoperit, împăratul i-a ordonat să renunţe la creştinism. Deoarece l-a refuzat, Valentin a fost închis şi condamnat la moarte pe data de 14 februarie 269. Din închisoare a trimis prietenilor creştini două mesaje: ,,Amintiţi-vă de al vostru Valentin'' şi ,,Vă iubesc!'' În ziua de 14 februarie, în Calendarul Ortodox, nu este niciun sfânt care să poarte acest nume. Nici în Calendarul Catolic nu mai este pomenit, el fiind scos în anul 1969 din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au dus la consacrarea lui ca sfânt. Sărbătoarea tradiţională a românilor, numită Dragobete, are o altă poveste. În România, aceasta are loc pe data de 24 februarie şi este numită şi sărbătoarea iubirii. Ea este preluată din tradiţiile dacilor, unde Dragobete era fiul Babei Dochia, un păzitor al animalelor. Mai târziu, Dragobetele a devenit protectorul iubirii. În popor, se spune că cine participă la acestă sărbătoare va fi ferit de boli şi va avea un an îmbelşugat.
Românii serbează atât Sfântul Valentin, cât şi Dragobetele. În aceste zile se celebrează iubirea, bărbaţii oferă cadouri femeilor, ciocolată, bomboane, flori, iar cei îndrăgostiţi au un motiv în plus să-şi declare dragostea şi să petreacă timpul împreună. Simbolurile asociate acestei sărbători sunt inimioarele şi trandafirii roşii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu