SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

marți, 18 decembrie 2012

Crăciunul la noi şi în lume

,,Crăciunul ridică o baghetă magică asupra acestei lumi şi sub ea totul devine mai frumos.''  Charles Dickens

Istoria Crăciunului
De Sfântul Nicolae şi până la Sfântul Ion, românii se simt în sărbători, cea mai aşteptată sărbătoare fiind Crăciunul ,,sărbătoarea naşterii Domnului''. Cu mulţi ani înainte de Hristos, romanii sărbătoreau pe zeul lor Saturn cu procesiuni, dansuri şi scenete de teatru. Istoricii spun însă, că se sărbătorea deja Crăciunul în 336 d.Chr., la Roma.

Legenda
În folclor se spune că Fecioara Maria, însoţită fiind de Iosif, umbla din casă-n casă şi cerea să le ofere adăpost. Ajunşi la casa unor bătrâni, Crăciun şi Crăciunoaie, nu sunt primiţi de aceştia, pentru a nu le spurca locul prin naşterea unui prunc zămislit din greşeală. Dar, până la urmă, Crăciunoaia văzând-o pe Maria că nu mai poate rezista, o ajută pe aceasta să nască. Crăciun, soţul Crăciunoaiei, văzând toate acestea, se supără şi-i tăie babei mâinile. Apoi, Crăciunoaia, cum a putut, a umplut un ceaun cu apă, l-a încălzit şi l-a dus pentru a scălda copilul. Maria îi zise babei să bage mâinile în apă şi, când aceasta îşi băgă mâinile în apă, ele crescuseră la loc. De aceea, se spune că, moaşele au mâini binecuvântate.

Bradul de Crăciun
Primii brăduţi de Crăciun au fost împodobiţi în Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandifiri de hârtie colorată, cu dulciuri, cu mere. De asemenea, bătrânii spun că lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume, din casă, din suflet, iar în vârful bradului se aşează o stea despre care se zice că este Steaua Polară din ţinuturile de gheaţă de la Polul Nord, unde locuieşte Moş Crăciun.

Moş Crăciun
Se pare că termenul Santa Claus a apărut în SUA prin contactul imigranţilor olandezi cu poporul american. Santa Claus este anglicizarea lui ,,Sinterklass'' care înseamnă Sfântul Nicolae în limba olandeză.
Clement Moore a fost cel care a scris ,,The Night Before Christams'' pentru familia sa. Astfel, în poemul său, apare imaginea moşului blând şi bun care merge cu sania trasă de reni, intră pe horn şi lasă cadourile din sacul său sub brăduţ.

Crăciunul în lume
Iran - Baba Noel
Irlanda Daidi na Nollaig
Italia - Babbo Natale
Lituania - Kaledu Senelis
Malta - San Niklaw
Mexic - El Ninito Dios
Norvegia - Julenissen
Portugalia - Pai Natal
Rusia - Ded Moroz
Scoţia - Daidain na Nollaig
Serbia, Bosnia şi Hertzegovina - Deda Mraz
Spania - Papa Noel, San Nicolas
Suedia - Jultomten
SUA - Santa Claus
Turcia - Noel Baba

Colindatul
Colindatul pe la case constituie un obicei străvechi. Ele se cântă în perioada Crăciunului, iar multe dintre ele sunt legate de imaginea lui Moş Crăciun. Cântecele respective atrag norocul sau binecuvântarea asupra oamenilor şi gospodăriilor pentru tot anul care urmează. Cântecele de stea cu care suntem familiarizaţi astăzi (mai ales ,,Steaua sus răsare ... '') sunt de origine bisericească.

Scrisoare către Moş Crăciun
Obiceiul de a redacta o scrisoare către Moş Crăciun este o tradiţie de Crăciun. Satul lui Moş Crăciun din Finlanda a fost înfiinţat în 1985. Din acel an au fost primite peste 12,5 milioane de scrisori din peste 197 de ţări.
Din România ua fost trimise peste 33 000 de redactări spre această destinaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu