SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 2 noiembrie 2011

Aniversările culturale ale lunii noiembrie


În luna noiembrie, imediat după ce am sărbătorit cu mic cu mare ,,Halloween-ul'', sărbătoarea creştină a tuturor sfinţilor, urmează să amintim şi aniversarea unor personalităţi de seamă din diferite domenii culturale: Gheorghe Şincai, Andrei Mureşanu, Mihail Drumeş.

Şincai, Gheorghe s-a născut la 28 februarie 1754, la Râciu de Câmpie, judeţul Mureş şi a murit la 2 noiembrie 1816. Şincai, patronul spiritual al Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' din Oradea, a rămas cunoscut în lume ca un mare istoric, filolog, traducător şi scriitor român, dar şi ca reprezentant al Şcolii Ardelene. S-a dovedit un poliglot, cunoscând limbile: greacă, latină, maghiară, germană, italiană şi franceză. În scopuri didactice, Gheorghe Şincai a tradus şi a elaborat manualele fundamentale ,,Abecedarul'', ,,Gramatica'', ,,Aritmetica'' şi ,,Catehismul''. De asemenea, în anul 1811 a publicat lucrarea istorică, scrisă sub forma analelor, numită sugestiv ,,Hronica românilor şi a mai multor neamuri''.

Mureşanu, Andrei s-a născut la 16 noiembrie 1816 în Bistriţa şi a murit la 12 octombrie 1863 la Braşov. El a fost un mare poet şi revoluţionar român din Transilvania. A început să publice poezie în revista ,,Foaie pentru minte, inimă şi literatură''. Poezia sa e din ce în ce mai combativă, mai legată de frământările sociale ale poporului. Cu acest prilej acrie ,,Răsunetul'' care devine marşul revoluţionarilor din Transilvania. Activitatea poetică a lui Mureşanu nu este deosebit de extinsă, ea are însă toate caracteristicile liricii paşoptiste.

Drumeş, Mihail s-a născut la 26 noiembrie 1901 în Ohrida, Macedonia şi a murit la 27 februarie 1982, la Bucureşti. El a fost cunoscut în literatura română ca un mare romancier român, foarte popular în perioada interbelică. Urmează Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. Debutează la revista ,,Flamura'' în 1922, debutul său editorial, de altfel, cu volumul de nuvele şi schiţe ,,Capcana''. La moartea sa, Drumeş a lăsat în urma sa, în manuscris numeroase volume de proză, piese de teatru, scenarii de filme, prelucrări. Opera sa cuprinde: nuvele ,,Capcana''; piese de teatru ,,Ioana d'Arc''; romane ,,Invitaţie la vals'', ,,Scrisoare de dragoste'', ,,Elevul Dima dintr-a şaptea'', ,,Se revarsă apele''.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu