SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 28 octombrie 2011

Scurtă incursiune în istoria scrisului şi a cărţii



Masteranzi din anul I de la Facultatea de Litere de la Universitatea din Oradea au asistat la o lecţie de biblioteconomie în sala de lectură pentru cartea veche a bibliotecii, ieri 27 octombrie 2011, începând cu ora 13,30. Călătoria în istoria scrisului şi a cărţii realizată de Mariana Barna, şef birou la Secţia pentru copii şi tineret, doctor în istorie, a pornit cu relatarea unor informaţii referitoare la primele mijloace de comunicare până la scrisul propriu-zis, la descoperirea alfabetului şi a diferitelor scrieri pe diferite suporturi. S-a vorbit despre istoria tiparului, despre cartea evului mediu - manuscrisul - cu exemple concrete din bogăţia noastră naţională, despre cartea tipărită, în special de cele 4 incunabule existente în fondul bibliotecii, cu posibilitatea vizualizării şi analizei a două dintre acestea: ,,Defensorium curatorum'' şi ,,Fasciculum temporum''. Cursul a continuat cu prezentarea cărţii vechi româneşti, cu accent pe ,,Cazania lui Varlaam'' aflată în două exemplare la noi în bibliotecă. Despre istoria tiparul şi despre fondul de carte veche românescă a Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai'' din Oradea le-a vorbit directorul adjunct Tavaszi Hajnal, doctorand la istorie.

Colaborarea cu viitorii profesori va continua prin : dr. Chivari Moţoc Elena, lector la Facultatea de Litere, pentru alte subiecte din cultura şi civilizaţia românescă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu