SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

miercuri, 7 septembrie 2011

Aniversările culturale ale lunii septembrie

În luna septembrie urmează să-i aniversăm pe alţi mari scriitori ai literaturii române, printre care îi amintim pe George Coşbuc şi Gelu Naum.
Coşbuc, George s-a născut la 20 septembrie 1866 la Hordou - Bistriţa şi a decedat la 9 mai 1918 la Bucureşti. El a rămas cunoscut în literatura noastră ca un ,,poet român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Despre începuturile sale literare, George Coşbuc mărturisea următoarele: ,,Cea dintâi poezie am publicat-o la vârsta de 15 ani într-o foaie pedagogică din Ardeal. N-o mai am şi nici nu ştiu ce era, însă îmi amintesc că a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de încercări prin toate foile ardeleneşti''. Opera sa este variată şi cuprinde: poezii ,,La oglindă'', ,,Paşa Hassan'', ,,Moartea lui Gelu'', ,,Nunta în codru''; traduceri ,,Eneida'', ,,Georgicele'', ,,Sacontala''; volume de poezii ,,Balade şi idile'', ,,Fire de tort'', ,,Ziarul unui pierde-vară'', ,,Cântece de vitejie''; balade ,,Fatma'', ,,Regina ostrogoţilor'', ,,Lordul John''.


Naum, Gelu s-a născut la 1 august 1915 la Bucureşti şi a murit la 29 septembrie 2001 la Bucureşti. A fost un mare poet, prozator şi dramaturg român, fiind considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist. Opera sa cuprinde: poezii ,,Athanor'', ,,Poeme alese'', ,,Calea şearpelui'', ,,Opere I. Poezii''; proză şi eseu ,,Critica mizeriei'', ,, Castelul orbilor'', ,,Tabăra din munţi'', ,,Zenobia''; teatru ,,Insula. Ceasornicăria Taus'', ,,Poate Eleonora'', ,,Exact în acelaşi timp''; literatură pentu copii ,,Cartea cu Apolodor'', ,,A doaua carte cu Apolodor'', ,,Apolodor, un mic pinguin călător'', ,,Amedeu, cel mai cumsecade leu''.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu