SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET

A
BIBLIOTECII JUDEŢENE ,,GHEORGHE ŞINCAI'' ORADEA

Bun venit!

Dragii noştri cititori,

Dorim să împărtăşim cu voi lucruri cât mai bune, experienţe noi şi plăcute. Încercăm să vă oferim informaţii pe care nu le găsiţi în altă parte şi care vă privesc în mod direct. Credem că o să vă placă şi vă încurajăm să luaţi legătura cu noi.

Informaţii zilnice

Pentru a efectua prelungiri ale termenelor de împrumut pentru carte, formaţi numărul de telefon 0359 800363, tasta 2 sau scrieţi-ne un e-mail la adresa sectiatineret_prelungiri_somatii@yahoo.com

vineri, 29 aprilie 2011

Aniversările culturale ale lunii mai

Luna mai este urmată şi ea de câteva evenimente culturale importante. În această lună îi vom sărbători pe alţi mari reprezentanţi ai literaturii române pentru copii, printre care îi amintim pe: Lucian Blaga, Garabet Ibrăileanu.

Blaga, Lucian s-a născut la 9 mai 1895, în satul Lancrăm din judeţul Alba şi a murit la 6 mai 1961. Lucian Blaga s-a remarcat în literatura română ca mare filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist. El a fost, totodată, o personalitate marcantă şi polivalentă a culturii interbelice.
Opera sa este variată, cuprinzând: volume de poezii (,,Poemele luminii'', ,,Paşii profetului'', ,,La cumpăna apelor''); piese de teatru (,,Zamolxe'', ,,Meşterul Manole'', ,,Arca lui Noe''); proză (,,Hronicul şi cântecul vârstelor'', ,,Luntrea lui Caron'').

Ibrăileanu, Garabet s-a născut la 23 mai 1871 şi a murit la 12 martie 1936. A fost de-a lungul vieţii un critic şi istoric literar, eseist, pedagog, nuvelist, profesor de istorie a literaturii române la Universitatea din Iaşi.
Opera sa cuprinde volume reprezentative ,,Scriitori şi curente'', ,,Opera literară a d-lui Vlahuţă'', ,,Scriitori români şi străini''. Despre Ibrăileanu se poate spune că este unul dintre marii cunoscători ai operei eminesciene. Opera sa mai cuprinde şi o serie de cugetări ,,Privind viaţa'' şi, de asemenea, romanul ,,Adela'', care a fost şi ecranizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu